Diagnóza: Kvasinka, alebo ako dotiahla som to dokonca

"Nikdy sa nevzdávaj, keď to začína byť ťažké, zatni zuby a pretrvaj až do konca, ak to pôjde."
Comix - Nikdy sa nevzdávaj



Nedávno som ti písala (konkrétne TU), ako som pri boji s kvasinkou skoro dušu vypustila. V dnešnom krátkom článku sa ešte na chvíľočku k tejto téme vrátim (ak teda dovolíš), chcem ti rozpovedať, ako to všetko dopadlo, dať ti pár trápnych rád, a tým nadobro ukončiť túto kapitolu, aby som sa potom mohla vrhnúť na ďalšie diagnózy :-))). 

Tak teda  počúvaj (čítaj), ak chceš...

Kvasinka teda vôbec nie je zábava!!!


Ono, možno som to trochu pri tom článku prehnala, a vzala som to za vtipnejší koniec, ale pravdou je, že tá potvora vôbec nie je sranda. Ak sa ti v tele táto pliaga premnoží, len ťažko s ňou potom viesť nejaký konštruktívny rozhovor o tom, aby opustila tvoje telo. Usadí sa ti v črevách, kde je jej je veľmi dobre a teplo, je pravidelne zásobovaná pre ňu kvalitným jedlom, tak nač by niekam išla, však áno. Množí sa a množí, ako každý iný parazit. A potom sa jej máli a z čriev si začne migrovať po celom tele. 

Sem tam si zájde na návštevu do pohlavných orgánov, 
sem tam si poskočí do hrdla, 
dá o sebe vedieť i na pleti či na jazyku... 
jednoducho je všade a provokuje ťa svojim odporným úsmevom.

Vieš ako dlho trvá taký naozajstný boj? 

Pri veľkom premnožení kvasiniek (alebo aj mykózy) musíš bojovať tri až deväť mesiacov, aby si sa jej poriadne zbavil. 
Inak si zarábaš na obrovský malér

A preto fakt pozor!!!

Ak ju podchytíš v začiatkoch, naozaj stačí len mesiac, dva, pár týždňov. V opačnom prípade sa budeš iba trápiť zápalmi, výtokmi, vyrážkami a to nechceme.
Niekedy naozaj stačí pri prvých, nezávažných príznakoch, na pár týždňov vylúčiť rafinovaný cukor, múku, kofeín, alkohol, mlieko a mliečne výrobky. 
A tých pár týždňov je nič v porovnaní s mesiacmi či nebodaj rokmi.

A preto, počúvaj svoje telo. Všímaj si signály, ktoré ti posiela, a aj pri menšom SOS začni konať!!!

Ja som sa do toho vrhla po hlave


Poviem ti pravdu, keď som sa dozvedela diagnózu, nepremýšľala som, nad čím čo a ako, nebehala som hneď do lekárne, hoc som dostala vaginálne tabletky (no názov odo mňa nechci, obal už je dávno v koši a obsah ...:-))))). Tie "bakané" veci som začala mlátiť hlava nehlava ako Mach a Šebestová, žiadnu z nich som nešetrila.

Zdroj obr.

Tri týždne naplno

Takže, ako som už písala, cez net, ako inak, som si pozisťovala najväčších zabijakov kvasinky a tri týždne s nimi fungovala na sto percent:


  • kurkuma - dávala som ju v podstate do všetkého. Do šalátov, do jedla, do polievok. Za tri týždne som vypotrebovala tri plné balíčky. Keď som nemala kurkumu, použila som jednoducho Karí korenie. Na chvíľu sa svet sfarbil do oranžova. Aj môj ponorný mixér nabral nažltkastý odtieň, to už neumyjem :-) 
  • zázvor - každý druhý deň som si spravila vynikajúci horúci nápoj (inak to robím každú jeseň, len teraz som sa musela zaobísť bez medu). Taktiež som ho používala aj do šalátov i jedál (sušený i čerstvý). Trochu štípe, no stojí to za to
  • semiačka všetkého druhu - tekvicové, sézamové, slnečnicové, konopné, chia, ľanové. Ale, keďže tieto drobné vecičky tvoria jadro mojej stravy aj za normálneho stavu, neberiem to ako nejaké liečenie. Jednoducho to hádžem všade. Aj si za lyžicu dám do úst a žujem, žujem... je to výborné na trávenie. Vyskúšaj
  • kokosový olej - keďže žiaden živočíšny tuk nie je povolený, všetko som nahrádzala kokosovým (sem tam olivovým a slnečnicovým - za studena lisovaným olejom). Je to vraj silný bojovník s kvasinkou. Naozaj som si predstavovala, s každým sústom šalátu, ako sa ten kokos s mečom v ruke oháňa po mojich črevách a vyhadzuje kvasinky najrýchlejším východom von z môjho tela. Inak, mne táto vizualizácia pomáha pri všetkom. Už si skúšal niečo podobné?
  • oregánový olej - tento olej je vraj obrovským bojovníkom s plesňou i kvasinkou. No...fuuu..., ani neviem ako ti povedať, že s touto vecou to bolo veľmi ťažké. Ja naozaj nemám problém olízať olej, ale toto bola naozaj sila. Akoby som prehltla horiace ihly. Ale nakoniec som objavila systém. Na polievkovú lyžicu s bylinkovým čajom som pustila dve kvapky, a napochytro vypila pol pohára plnými dúškami. Potom tá nechuť z jazyka ako tak zmizla. 2x denne som to aplikovala 
  • propolis - raz denne som si kvapla pár kvapiek do vody a vypila naraz. Inak, propolis je celkom chutný. Ale to asi po tom oregánovom oleji chutí všetko lepšie
  • spirulina a chlorella - tieto morské riasy sú vraj vynikajúcim detoxikačným prostriedkom. Neviem či sú aj protikvasinkové, ale dokážu telo očistiť od toxínov. Tým predsa nič nepokazím. Denne som si dávala 3x4 tabletky z každého
  • jablčný ocot - domáci od maminky. Ochutil každý šalát, ktorý som si ukuchtila. S ním sa jednoducho nedalo nič pokaziť a všetko dostalo príjemnú kyslú chuť. A tak, spolu s kokosovým olejom mlátil kvasinky v mojich útrobách, nemal s nikým zľutovanie a ukazoval im, kto je v mojom tele pánom 
  • zelenina, čerstvé šaláty, varená zelenina - a to hlavne: tekvica, cukina, repa, zeler, kaleráb, kapusta, petržlén, uhorky, karfiol, brokolica, redkvičky, strukoviny, atď. Konečne som sa z toho ako tak naučila niečo zbúchať natoľko, aby sa to dalo jesť
  • pohánka, pšeno, proso, quinoa, amarant, ryža natural - no, trvalo nejaký čas, kým som sa naučila tieto veci pripravovať tak, aby sa dali i jesť. Tým, že som nemala pečivo, a ja milujem pečivo, rozhodla som sa ísť na to inak. A začala som si robiť placky. Pohánkové boli príliš suché a tvrdé, no po namočení do polievky to ako tak šlo dole hrdlom. Úplne super boli pšenové placky (recept TU). A po troch týždňoch som pridala i špaldové alebo celozrnné. Ono, nájsť nejaké normálne recepty na nete mi dalo zabrať pár dní, pretože skoro všade sa pridáva smotana, vajcia, maslo, či iné veci, ktoré som nesmela. Ale nakoniec to šlo aj bez nich. Cvikom, nepodarkami, ale nakoniec som to zvládla
Ako som už v predchádzajúcom článku písala, bolo to ťažké. Hlavne bez toho ovocia a soli. Najmä tie prvé dni som prežívala naozaj ťažko. 

Ak máš s kvasinkou vážny problém, tu je pár stránok, ktorých radami som sa držala. Inak, je toho oveľa, oveľa viac. No ja som sa rozhodla ísť hlavne prírodnou cestou:


No určite to stálo za to


Šesť týždňov som tú diétu dodržiavala bez kompromisov a potom som sa rozhodla ísť na kontrolné odbery. Pravdu ti poviem, mala som chuť na kávu. Ani nie tak chuť, ale môj zo dňa na deň klesajúci tlak.

No, keď som došla do ordinácie, nemilo ma prekvapil mladý, zastupujúci doktor. Ja a chlap? Gyndoš? 
To je teda nemysliteľné...

Lenže, keď som zistila, že moja doktorka mesiac nebude ordinovať... 
a ja mám ešte ďalší mesiac fungovať bez kávy...
nemala som na výber.
Neviem, koho som mala viac ľutovať. Seba, či jeho. Očividne sa chudák iba zaúčal, a hneď z kraja sa k nemu dovalí psychopat - JA.

Výtery nám trvali skoro pol hodinu. Neviem, kto bol pritom viac spotený. Myslím, že obaja sme si riadne vydýchli, keď bolo o tom. Potom si skontroloval čakáreň, či mu po tých mojich hlasných protestoch a výkrikoch ostali nejaké pacientky.

Ale nech si zvyká mladý, nech vie o čom je život!!!

No, ani si nevieš predstaviť tú radosť, keď som sa o týždeň dozvedela radostnú správu, že som kompletne čistá a zdravá.
Celá tá moja diéta mala svoj zmysel. 
A ja som si plne vychutnala prvú kávu.

A týmto som tému kvasinky nadobro uzavrela.


Na záver malé predsavzatie na jeseň


Hoc som už ako tak dala do poriadku svoje črievko, čo vidím aj na svojom trávení a spľasnutí môjho bruška, rozhodla som sa, že sa nemusím okamžite vrhnúť na nezdravú stravu. Vo veľa veciach môžem ešte trochu pozhovieť a dať si čas, kým začnem svoje telo ládovať cukrom, tukom a múkou (minimálne určite na Vianoce, ale dovtedy ešte dožiť musíme...).



Momentálne sa cítim celkom dobre a ľahko. 
A nakoniec som si na tie šaláty a zeleninové sabji tak zvykla, že si ich veselo doprajem i naďalej. Áno, pridala som kávu a tu tam si dám i špaldové či celozrnné pečivo, avšak gro môjho jedálnička momentálne tvorí ovocie, zelenina, šaláty a bylinkové čaje. Určite si doprajem aj nejaké to zdravšie mlsanie vo forme mnou upečených koláčikov, ale klasický cukor môže ešte chvíľku odpočívať vo vrchnej poličke.
I konzumáciu mastných a vyprážaných jedál oddialime o dva mesiace.

So zdravšou stravou súvisí aj celkové spomalenie a zduchovnenie uponáhľanej dušičky.
Zas som sa vrhla na jógu, a chystám sa i začať behať. Učím sa i meditovať, no akosi mi to nejde, ale verím, že to chce iba čas. 
Denne si doprajeme s malým Ošom prechádzku na čerstvom vzduchu a hneď sa nám lepšie spí a ľahšie dýcha. 

Namiesto televízie počúvame hudbu, čítame knihy, tancujeme, spievame. Keďže už sa blížia dušičky, a za nimi i Vianoce, je potrebné vyčistiť si vnútro nielen fyzické ale i psychické, od špiny, odpadu, ktorý sa nám za ten čas vo vnútri riadne nakopil.

A inak, nemusíme čakať, kým nám telo povie, že už toho má dosť. Takáto očista určite nezaškodí ani tebe, a určite si ju doprajem viackrát do roka. Vždy je lepšie diétovať pár dní, ako sa trápiť niekoľko mesiacov.

Tak môj milý čitateľ, pripi si so mnou na nový začiatok a dobrý spánok medovkovým čajom. Uvidíš, že i tebe sa uľaví :-).



Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:

"Nech ti je liek potravou a potrava liekom."

Paracelsus

Komentáre

  1. Gratulujem .... a drž sa
    pôst neublíži nikomu a jeden den v týždni by mal byť samozrejmosť ...veľa ľudí si ho spája s cirkvou a tak apriori odmieta, lenže to nemusí byť piatok, ono to v počiatkoch bolo preto že v nedeľu si ľudia dopriali mäso tak aby boli črievka prázdne na trávenie, dnes už je mäso strava naša každodenná a tak je dobrý hoc ktorý deň a urobíme si dobrú službu, netreba hladovať iba stravu odľahčiť, viac zeleniny a šalátov a v ten deň aj menej ovocia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Myslím, že nikomu nezaškodí dopriať si sem tam nejaký ten post. A je jedno v aký deň, hlavné je sa na to pripraviť a robiť to pravidelne. A pár dní to človek zvládne i bez mäsa,l i bez cukru i bez múky. Treba to iba vyskúšať. Tak šup šup do toho :-)

      Odstrániť
  2. Super, je skvelé, že si to dotiahla do konca. Neviem si predstaviť tak dlho držať pôst, ale jeden deň v týždni skúsim :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono, netreba tie kvasinky nechať rozmnožiť a potom to nemusíme ťahať až do týždňov či mesiacov. Ten jeden deň v týždni je super. A možno ani pár dní pred "ťažším" obdobím ako sú Vianoce či Veľká Noc, keď si určite neodoprajeme nejakú tú nezdravú mňamotku :-)
      Ďakujem za milý koment, a určite očistu tela odporúčam. Človek sa po nej cíti tak ľahko

      Odstrániť
  3. Gratulujem k tvojmu víťazstvu nad tými potvorkami, od predchádzajúceho kvasinkového článku som ti držala palce, a ako vidím, dotiahla si to do zdarného konca. S pôstom by som mala strašný problém, ale určite chcem tiež obmedziť nejaké tie potravinky ak by to šlo. To organizmu jedine prispeje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi krásne. Inak, určite. Ak to budeš robiť pravidelne, telo si na to postupne zvykne. A potom sa nebudú musieť ťahať dlhé kúry, ale len pár dňové oddychovky, ktoré sa dajú zvládnuť. Budem ti držať palce. Pred Vianocami si myslím, že je ideálny čas na to, aby si si očistila telo. Aby si si spravila miesto na mňamotky. A po Vianociach bude čas na ďalší pôst. A tak stále dokola, aby sme sa cítili lepšie :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita